ambra
Název ambra je ve světě vůní a parfémů zavádějící. Jednak proto, že doslovný překlad z anglického „amber“ je jantar a také proto, že se pod tímto názvem skrývá velká skupina parfémových složek. V moderní parfumerii je pod ambrou nejčastěji myšlena vonná směs látek extrahovaných z jednoho či více druhů pryskyřic. A právě proto, že takto vzniklá tekutina má zlatavou barvu dostala jméno po jantaru. V naprosté většině případů se ambra dává do základu parfému a dodává mu hloubku a orientální nádech. Voní teple, měkce, balzámově, trochu dřevitě, podle množství vanilky sladce a někdy kouřově nebo po jehličí. Ambra má sice vůni sama o sobě, nicméně je to právě ona, která dává ostatním složkám parfému vyniknout a déle přetrvat. Pravá nebo také šedá ambra (ambergris) je pevná, voskovitá substance, která vzniká v trávicím traktu vorvaně. Čerstvá ambra živočišného původu nepříjemně zapáchá, ale jak stárne, změní se její aroma na příjemné a zemité, balsamicky sladké, sametové s animálními tóny a samozřejmě s dotekem slaných mořských tónů. Přestože již byla pravá ambra v parfumerii většinou nahrazena syntetickými materiály, stále je pro své aromatické, afrodiziakální a léčivé vlastnosti vysoce ceněna.