estragon
Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus) se používá již od starověku jako léčivá rostlina a koření. Jeho chuť je na rozdíl od pelyňku pravého jen mírně hořká, hřejivá a nasládlá, s pikantním pepřovým podtónem a stopou anýzové vůně. Estragon napomáhá zdravému trávení a jsou mu připisovány i tonizující účinky. U nás je tato bylinka méně známá, ale je nepostradatelná především ve francouzské kuchyni. Estragonem se koření pečená a grilovaná masa, nejčastěji drůbež, ryby, omáčky a polévky. Nakládá se také do vinného octa či olivového oleje, kterým propůjčuje typickou chuť a vůni. Estragonový ocet se používá například na přípravu proslulé francouzské omáčky béarnaise. Lísek čerstvého estragonu spolehlivě osvěžuje dech, pokud se rozžvýká. Zajímavou vůni propůjčuje čerstvý estragon i letním koktejlům a ovocným či zmrzlinovým dezertům.